Inspirujaca jak
NO LOGO i poruszajaca jak
Fast Food Nation,
Polityka karmienia piersia ujawnia fundamentalne znaczenie karmienia niemowlat dla zdrowia publicznego w XXI wieku. Co 30 sekund na świecie umiera dziecko, które zachorowało, ponieważ nie było karmione piersia, lecz otrzymywało z butelki mleko w proszku lub inny produkt, stwarzajacy ryzyko dla zdrowia. W swojej świetnie udokumentowanej ksiażce Gabrielle Palmer opisuje wyrafinowane techniki, które stosuja wielkie korporacje w celu przekonania rodziców, by odwrócili się od karmienia piersia. Żadza zysku firm produkujacych żywność dla niemowlat w sposób systematyczny podważa pewność siebie matek i ich wiarę w zdolność wykarmienia piersia swoich dzieci.
Polityka karmienia piersia prezentuje radykalnie nowe spojrzenie na sprawę, która dotyczy nie tylko matek, lecz wszystkich członków naszego społeczeństwa: mężczyzn i kobiet, rodziców i bezdzietnych, starych i młodych.
Wyobraźmy sobie sytuację, w której międzynarodowa firma doprowadza do powstania pewnego produktu żywnościowego. Produkt ten jest zarazem odżywczym i smacznym pokarmem oraz cudownym lekiem i środkiem, przeciwdziałajacym zapadaniu na wiele chorób. Na dodatek generuje prawie zerowe koszty produkcji i może być dostarczany w ilościach dostosowanych do potrzeb konsumentów. Ogłoszenie o takim odkryciu wystrzeliłoby akcje firmy na sam szczyt giełdowych notowań. Odpowiedzialni za wynalazek naukowcy otrzymaliby wszelkie możliwe nagrody, a prestiż i majatek wszystkich osób zaangażowanych w projekt zwiększyłyby się niebotycznie. Kobiety produkuja taka właśnie cudowna substancję – mleko z piersi – od samych poczatków istnienia ludzkiego gatunku. Mimo to stanowia biedniejsza i słabsza połowę ludzkości.
fragment ksiażki
Gabrielle Palmer jest ekspertka żywieniowa i działaczka społeczna. W latach 70. pracowała jako doradczyni laktacyjna. Współtworzyła brytyjska organizację Baby Milk Action. We wczesnych latach 80. w Mozambiku jako wolontariuszka organizowała kampanie społeczne dotyczace karmienia niemowlat, w szczególności zwracajace uwagę na nieetyczny marketing żywności dla niemowlat. W latach 90. współprowadziła kurs International Breastfeeding: Practice and Policy w londyńskim Institute of Child Health. Następnie na dwa lata wyjechała do Chin, gdzie współpracowała z kilkoma różnymi organizacjami, zajmujacymi się tematyka zdrowia publicznego i rozwoju. Pracowała także dla nowojorskiego UNICEF-u jako urzędniczka do spraw HIV i karmienia niemowlat. W ostatnich latach wykładała również w London School of Hygiene and Tropical Medicine, gdzie sama niegdyś studiowała dietetykę. W 2009 roku przeszła na emeryturę. Jest mama i babcia.