Smak kwiatów pomarańczy Rozmowy o kuchni i kulturze
Smak kwiatów pomarańczy Rozmowy o kuchni i kulturze
- ISBN: 9788380497290
Ocena
Książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni – jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych
-
Pełny opis
| ISBN | 9788380497290 |
|---|
| Wymiary | 125 x 210 mm |
|---|
| Rok wydania | 2020 |
|---|
| Liczba stron | 200 |
|---|
| Oprawa | twarda |
|---|
Książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni – jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragu z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina „Wariacje Goldbergowskie”? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu – więc także i w życiu – najważniejsze.
Autorki
Zobacz inne w tej kategorii
Najczęściej kupowane z tym produktem